Schade aan uw parket-, laminaat- of PVC-vloer is natuurlijk heel vervelend. Maar in veel gevallen is het niet meteen noodzakelijk om de gehele vloer te moeten vervangen. Vaak kan dit plaatselijk worden opgelost.
Waterschade kan op vele manieren voorkomen, b.v. door een gevallen glas water, waardoor er een plaatselijke licht vlek in de vloer kan ontstaan. In dit geval kunnen vrijwel alle vlekken eruit geschuurd worden. Maar bij grotere lekkages waardoor de halve vloer nat is geworden en deze omhoog komt is alleen het schuren van de parketvloer dan vaak niet voldoende. In dit geval is het beter een deel van de houten vloer te vervangen.
Soms komt het bij houten vloeren voor dat deze verlijmt en gespijkerd zijn. Deze spijkertjes kunnen in de loop van de tijd in contact komen met vocht, door b.v. te nat te dweilen, of door slijtage. Hierdoor kunnen er donkere plekjes rond deze spijkertjes ontstaan. Doordat het vocht op deze plekken in het hout kan trekken, is dit niet te verhelpen met alleen schuren. Deze delen/planken zullen dan vervangen moeten worden.
Krassen en kleine putjes in de vloer kunnen makkelijk gerepareerd worden door deze goed te schuren en te behandelen. Dit kan met lak, olie of hardwax.
Soms komt het voor dat er delen van een vloer los komen te zitten. Vaak is de oorzaak hiervan dat de ondervloer nat is geworden. In dit geval dienen alle vloerdelen én alle ondervloerdelen die nat zijn geworden vervangen te worden.
Na het vervangen van de natte delen dient de vloer wel in zijn geheel te worden geschuurd en behandeld.
Helaas is het in sommige gevallen niet meer zinvol om de vloer te repareren en zal de gehele vloer vervangen moeten worden.
Soms komt het voor dat de vloer aangeheelt moet worden. Dit kan voorkomen door zoals hierboven beschreven, het nat geworden zijn van delen van de vloer, maar ook doordat er b.v. een aanbouw is bijgekomen of een nieuwe keuken is geplaatst. Het aanhelen van een vloer is in de meeste gevallen goed mogelijk. Wel is het noodzakelijk om bij het vervangen of aanhelen van een vloer de gehele vloer opnieuw te schuren en te behandelen. Dit om hoogte en/of kleur verschillen tegen te gaan.
Met goed onderhoud kan je schade van kleine oppervlakkige krassen beperken. Denk hierbij aan; geen schoenen binnenshuis, niet schuiven met tafels en stoelen maar ook het goed schoonhouden van de vloer.
Zijn er kleine oppervlakkige krassen zichtbaar op het PVC dan kunt u dit zelf goed bijwerken met een speciale reparatie set voor PVC vloeren.
Is de schade groter, zijn de krassen dieper of zit er b.v. een gat in de PVC vloer, dan kan dit het beste vervangen/gerepareerd worden door een professional.
Stofzuigen met borstel, zo voorkom je kleine krassen d.m.v. zand en vuil verplaatsing
Droogloopmatten plaatsten bij buitendeuren, zo wordt het eerste zand en vuil van buiten niet meegelopen naar binnen
Viltjes onder meubels plaatsten, zo voorkom je krassen d.m.v. schuiven
Bewaar altijd een aantal stroken van de PVC vloer t.b.v. eventuele vervanging van beschadigde delen
Bij ernstige beschadigingen, zoals grote/diepe krassen of gaten, kunnen er delen PVC worden vervangen. De vloer wordt dan opengemaakt tot aan de beschadigde strook, welke dan wordt vervangen voor een nieuwe.